Programlama'da Temel Yazım Kuralları

Merhabalar bugün ki dersimizde programlama dillerinin yazım kurallarından bahsedeceğim. Nasıl konuşma dilinde, tamamlanan cümlelerin sonuna nokta, açıklamalara noktalı virgül, kelimelerin ayrı olduğunu belirtmek için araya boşluk koyuyorsak aynı işlemin farklı metotlarla programlama dillerinde de uygulandığını görüyorsunuzdur. Şimdi bu işlemi özet halinde görelim.  
Proje ismi birden fazla kelime ile başlıyorsa diğer kelimelerin baş harfleri de büyük olur, ve ya kelimeler arasında alt tire kullanılır. Java da programlama yapılırken Türkçede bulunan özel karakterler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Proje isimlerinde, paket isimlerinde, Sınıf (class) isimlerin de, metot(method) isimlerinde ve kullanılan değişkenlerin isimlerinde kesinlikle Türkçe özel karakterler kullanılmamalıdır.

Kullanılmaması gereken Türkçe karakterler; 
Küçük Harfler ç,ğ,ç,ş,ü,ı
Büyük Harfler; Ç,Ğ,Ş,Ü,İ

PAKETLER
Java da program modülerliği 3 şekilde olur;
1.       Paketler
2.       Sınıflar
3.       Metotlar
Bir sınıf oluşturulurken mutlaka sınıfın türünü tanımlayan bir paket içersisine oluşturulmalıdır.
Paket Tasarımı.
tr.org.yazilimsozluk.emrah.test
Ülkeadı.kurum.kurumismi.tasarımcınınismi.classİsmi
PAKET ÖZELLİKLERİ
Paketlerde kelimeler arası nokta ile ayrılır, her  bir nokta aslında bir alt klasöre inildiğini gösterir paketlerde bütün harflerin küçük harfli olmasına dikkat edilir.
Bir java programı yazılırken aslen kullanılacak bütün isimler nesne ismi, sınıf ismi İngilizce seçilmelidir. Bunun sebebi java programlama dilinde kullanılan kodlar tamamen İngilizce olmasıdır. Kullanılan isimlerin İngilizce olması nedeniyle programcı tarafından programın yorumlanması ve okuna bilirliği arttırılmış olur.
SINIF İSMİ ÖZELİKLERİ
Sınıf isimleri de büyük harfle başlar. Deveboynu kuralı burada da geçerlidir. Yani birden fazla kelimeden oluşan bir kelime ismi varsa aralarında boşluk bırakılmamalıdır. Türkçe karakter kullanılmamalıdır ve her kelimenin baş harfi büyük yazılmalıdır.


METHOD İSİMLERİ
Sınıflar içinde yer alan metotlar  küçük harflerle başlar eğer bir methodun ismi birden fazla kelimeden oluşuyorsa ikinci kelime ve sonrası baş harfleri büyük olarak yazılır veya alt tire kullanılır.
DEĞİŞKEN İSİMLERİ
Değişken isimleri de metot isimleri gibi küçük harfle başlar. Yine deveboynu kuralı geçerlidir. Değişken isimleri verilirken unutulmaması gereken ise değişken isimlerinin anlamlı olmasıdır.
NESNE İSİMLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Nesne isimleri de değişken isimlerine çok benzer. Farkı ise nesne isimlerinin sonuna, oluşturulduğu sınıfın isminin gelmesidir. Örneğin;
JButton kaydetButton = new JButton(“Kaydet”);

Yorum Gönder

0 Yorumlar