BLAZOR: .NET'İN GELECEĞİ Mİ? NEDEN İNSANLAR BLAZOR'A ADIM ATMALI?


 

Merhaba arkadaşlar, öncelikle herkesin mübarek Miraç Kandilini en içten dileklerimle kutlarım.

.Net MVC ve .Net Core MVC, çok yaygın kullanımı olan teknolojilerdir. Ancak, bu teknolojiler, React, Angular vb. Single Page Application JavaScript frameworkleri çıktıktan sonra popülerliğini kaybetmeye başladı.

Microsoft, bu değişen trendi fark ettiği için #Blazor Framework'ünü 2018 yılında piyasaya sürdü.

Kullanım açısından, Syntax'ı çok fazla değişmeden klasik .Net geliştiricilerinin geçişini kolaylaştırması adına güzel imkanlar sunmaya başladı.

Blazor'ın özelliklerinden bahsedelim:

React ve React Native'in sunduğu gibi Blazor da artık cross-platform çalışmasına imkan sağlayan bir yapıyı kurdu. Blazor'ın 4 adet kullanım türü vardır ve React ve React Native'in aksine Syntax'ına hiç dokunmadan yazdığınız aynı kodu hem web, hem masaüstü, hem de iOS ve Android platformlarında kullanıma sunmuştur.

Web geliştirmesinde kullanacağınız 3 adet Blazor bulunmaktadır:

Blazor WebAssembly: Blazor WebAssembly, kullanıcının tarayıcısı üzerinde çalışır ve kurulu olduğu sunucuyla irtibatı kesilse bile kullanıcı kapatmadığı sürece çalışmaya devam eder.

Blazor Server Side: Blazor server-side çalışır ve yine single-page application'dır ve sunucu ile bağlantısı kesildiğinde çalışması durur.

Blazor Web: İstenildiği takdirde hem server-side davranışlı hem de WebAssembly davranışlı olarak çalışabilir. İsterseniz Hybrid davranış şeklini de kullanabilirsiniz, isterseniz sadece server-side ya da WebAssembly seçenekleri de mevcuttur.

Blazor Cross-Platform Uygulama Geliştirme:

.Net MUI ile geliştirme imkanı sunulmaya başladı. Blazor'ı bildiğiniz takdirde yazacağınız uygulama isterseniz Windows masaüstü uygulaması olarak, isterseniz Android, isterseniz de iOS temelli uygulamalarda geliştirmeniz mümkündür.

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar