.Net Blazor Nedir ? Blazor Ne İşe Yarar


Merhabalar arkadaşlar bu yazımda .Net Blazor hakkında merak edenler için bir yazı kaleme almaya çalışacağım. 

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki .Net Blazor Hybrid uygulamalar geliştirmemiz için Microsoft tarafından geliştirilen bir Framework'tür.

Blazor İlk kez 2018 yılında preview olarak piyasaya sürülmüştür. Blazor Java Script temelli web frameworkleri gibi single page application(Tek sayfa kullanımlı uygulama) olarak kullanıcıların geliştirme yapmasını sağlar. 

Blazor'ın iki kullanım türü vardır biri server side(server taraflı çalışan) diğeri ise WebAssembly (kullanıcının tarayıcısı üzerinde çalışan) Blazor Server tıpkı diğer .Net server side uygulamaları gibi içerisinde Veritabanı yapıları gibi controller'lar gibi yapılar kullanmanıza izin verir ayrıca Blazor Server kullanıcının tarayıcısında değil sunucu tarafında derlenir. Blazor WebAssembly ise kullanıcının tarayıcısında derlenir. 

Blazor Hybrid olarak nasıl kullanılır? 

Blazor xmarin üzerine inşaa edilen MAUI framework'ü ile Android, IOS ve desktop  olarak kullanılmaya başlamıştır. 

Normal bir blazor uygulaması yaza bilen bir kişi aynı zamanda hem Android hem IOS hemde Desktop uygulama yazabilecek konuma geliyor. 

Şunu da belirtmek isterim Blazor Hem Windows hemde Linux işletim sistemlerinde de çalışabilmektedir. Ayrıca Blazor ve .Net uygulamaları Linux üzerinde Windows'ta çalıştığından daha performanslı çalıştığınıda bizzat gözlemledim. 

Kısaca Blazor ile alakalı anlayacaklarım bu kadar. 

Bir sonra ki yazımızda görüşmek ümidiyle...


Yorum Gönder

0 Yorumlar